nedelja, 17. februar 2008

Geo-caching na treh kontinentih!

Konec januarja sem imel priliko v roku šestih dni iskati cacheje v Afriki, Centralni Aziji in (seveda) Evropi.

To je bil moj prvi obisk Južne Afrike in Kazahstana. Obe državi sem videl samo na kratko zato težko govorim o "izkušnji" in "geo-razumevanju" dežele a bom vseeno poskusil zapisati nekaj kratkih zaključkov in izkušenj o geocaching-u na treh kontinentih.

Johannesburg, Južna Afrika:
Pred potovanjem v Johannesburg sem si v GPS zapisal kar nekaj cachejev. JoBurg in Južna Afrika so kar dobro pokriti s kašeji. Številke so kar presenetljive! Ker pa so me že pred potjo opozarjali na visoko stopnjo kriminala v mestu sem bil malo zaskrbljen kako bom kaj našel. Običajni pozno-nočni sprehodi do cachejev niso bili videti kot privlačna opcija.

Na samem kraju se je izkazalo, da sem res imel nekaj težav z dostopom do cachejev.
Brez avta in skrbi za varnost v JAR ni nič! Menim, da moraš za geocache lov v JAR imeti:
  • avto (tako kot v ZDA v JAR ne opraviš nič brez avta)
  • nekaj pazljivosti (poslušaj nasvete in se obnašaj samo-zaščitniško)
  • (po možnosti) lokalnega poznavalca situacije (geo cacherja) ali večjo geo-skupino
Planiranje, samo-zaščitniško obnašanje ter avto so "mati" uspešnega geocachinga v JAR!

Frankfurt, Nemčija:

Kdo bi si mislil! Če le imate malo časa in smisla za rizik, lahko med čakanjem na letalo "ulovite" kakšen cache. Ključnega pomena za uspešno izvedbo na letališču je časovno planiranje!

Izhod iz letališke stavbe je dokaj enostaven. Tudi bližina cachejev, kar vleče. "Še malo, samo še malo!" pravi notranji glas. A dostop ni težava. Problem je povratek! Če naletite na "gužvo" pri varnostni kontroli, se vam lahko zgodi, da bo vaše letalo odletelo brez vas. Pri meni je šlo za minute. Ostalo "ni problem"!

Ura in časovna rezerva sta ključnega pomena pri letališkem "EU-geo-lovu"!

Almaty, Kazakstan:
Centralna Azija. Približno 200 km do Kitajske meje in ~50 km od Kirgizistana. Število cachejev v okolici je minimalno. A vsak je izziv! Na srečo so se temperature dan po mojem prihodu dvignile. Iskanja dveh cachejev (v mestu) si pri -20°C nisem prav dobro predstavljal.
O tistih dveh izven mesta pa nisem upal niti sanjati saj je bližji kakih 20 km od mesta a na nadmorski višini ~3200m. Drugi pa je kakih 130 km od mesta. Baje, v zelo lepi dolini blizu Kitajske meje.

No, na koncu sem uspel doseči oba mestna cacheja peš. Bližjemu cacheju izven mesta (Chimbulak) pa sem približal na ~2300 metrov (to je bila tudi približno nadmorska višina na kateri smo se ustavili).

Do cacheja je bilo še nekaj metrov snega in nekaj sto metrov višinske razlike, tako da "ni bilo šanse" da bi ga našel. Ker pa je položaj cacheja skoraj na delujočem in lepem smučišču moram reči, da so me srbeli podplati. Smučanje in cache? To pa bi bilo nekaj!

Letno obdobje in transport sta ločnica med geo-uspehom in porazom v Kazahstanu!
Vsak odkrit cache izven mest je vreden "zlata"!

Kje pa je bilo skrito (ali je skrito) vaše "geo-zlato"?