torek, 13. februar 2007

Prvi blog!

Blog na temo Geo Slovenija?
Moj prvi blog nasploh!

Hmmm... ?

Kaj naj bi prinesel ta blog? Kaj je njegov namen?
Ali je sploh potreben?
Ali bo zaživel?

Kar nekaj vprašanj, ki niti nimajo pravega odgovora. S tem blogom odpiram nepopisan list papirja (ali bolje trdega diska), ki se bo sam polnil - ali pa bo umrl.

Moj namen je bil odprti forum, kjer lahko vsi , ki se v Sloveniji zabavamo z Geocacheing-om izmenjujemo svoje izkušnje in mnenja.

O tem kakšna je prava oblika izmenjave in kaj bo (če sploh bo) vzpodbudilo kakršnokoli izmenjavo nisem povsem prepričan. Poleg bloga tako odpiram tudi Google group - Geo Slovenia.

Kaj bo "tisto pravo" oziroma ali bo preživel blog ali group (ali pa nobeden od obeh) bosta pokazala čas in vaše navdušenje oziroma nezanimanje.

Poleg tega tudi nisem povsem prepričan, če je danes "ta-pravi-dan" za začetek slovenskega Geo-bloga? Je danes prisotna "ta-prava-karma"?
Dan je namreč pred Valentinovim, ameriški praznikom, ki prinaša (ameriško) "kulturo" v naše kraje in zato nekako ne zveni kot "tisti dan", ki bo dal nekaj od sebe! Nisem namreč navdušen pristaš prenosa take "kulture" v naše kraje. Vendar tudi Geocache-manija prihaja iz Amerike in se je pri nas prijela!


Tako danes Slovenija spada med 50 držav na svetu z največjim številom cache-jev! Ali bo tako tudi v prihodnje? Je Geocache-ing zabava, pobeg od vsakdanjih izzivov, izziv sam po sebi , ali kaj več? Kaj drugega?

Kaj menite?

9 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Evo en prispevek k prezivetju tega bloga :) Zal vidim, da je to prvi komentar, upam pa, da ne bo dolgo edini...
Meni se zdi super ideja, da bi tudi slovenski geocacherji stopili malo v kontakt, morda bi potem scasoma lahko pripravili tudi mi kaksen event... Nasploh pa se mi zdi fino, da se zadeva se malo spromovira: vec igralcev - vec cachev in torej vec zabave za nas vse :) Upam, da bo k temu kaj pripomogla tudi reportaza iz nasega "lova", ki je bila par tednov nazaj v Mladini. Novih igralcev sicer za sedaj zal se ni bilo zaslediti, vseeno pa je sodec po odzivih znancev zbudila kar nekaj zanimanja.
Uspesen lov! :)

Anonimni pravi ...

Zanimivo bi bilo izmenjati kako idejo ali izkušnjo, čeprav se mi zdi, da je v Sloveniji na področju geocachinga le malo dinamike. Nova škatla se pojavi le poredko, ampak gre na bolje.
Članek v Mladini je očitno zalegel. Zadnje čase opažam kar nekaj novih imen. Upam, da bo več aktivnih igralcev, ki bodo kakšno škatlo tudi skrili, saj jih je sploh na našem koncu (vzhodno od Trojan) malo. Zadnje čase odhajava na "škatlolov" čez mejo v Avstrijo. Je bližje, pa tudi izbira je večja (imam vtis, da so mahnjeni na multije). Prav tako opažam, da le malo obiskovalcev najinih škatel prihaja z one strani Trojan. Večinoma so lokalci (tudi onstran meje) in turisti. Čez Trojane ni potrebno več plezati, so pa pred luknjo zato postavili mitnico ;-)
Sonček, svaka čast na trudu, upam, da se bo prijelo. LP!

Sonček pravi ...

Ah, kaksno presenčenje. Komentarji! :) Sem že mislil, da bo tale stran povsem mrtva. No res je tudi, da nisem dodal nobenega novega zapisa kar nekaj časa. Iz nič ni nič pravijo. :)

Se strinjam z vama, da se stvari v zadnjem obdobju malo spreminjajo. Nekaj več je novih imen in nekaj več logov. Celo škatla, ki je ni nihče povohal od leta 2004 !! je dobila letos obisk (Daniel). Sam sem jo že nekaj časa "uočavao" in imel na svoji "to-do" listi. Kako le, da je preživela?

Mogoče je na povečanje števila logov vplivalo poleg članka tudi pomladno vreme, ki kar vabi ...

Povsem pa verjamem, da je članek v Mladini imel svoje prste vmes. Kot pravita, kar nekaj novih igralcev se je pojavilo. Je pa tudi res, da jih je nekaj, ki so lastniki škatel in ki so izgleda opustili "škatlolov". :(

illegalkru, v kateri Mladini pa je bil tisti članek? Prav z veseljem bi ga prebral.

Če se prav spomnim je bil "škatlolov" enkrat celo predstavljen na TV SLO. Mislim, da so predstavili tisto škatlo na Ljubljanskem gradu .

LP.

Anonimni pravi ...

Pomladno vreme ima gotovo prste vmes pri tej "povečani aktivnosti". Zadeva je sicer marsikomu zanimiva, ampak žal pri nas GPS-i še niso tako razširjeni. Marsikdo pravi, da bi, pa nima, pa je predrago... Ampak cene hitro padajo in po moje, da bo do naslednje pomladi zadeva precej bolj zaživela tudi v Sloveniji.

Strinjam se z Valdijem - treba je tudi skrivat, ne le iskat! :) Izgleda, da imamo le par pridnih skrivalcev v Sloveniji. Tudi midva se že od začetka pripravljava na to, da bi kaj skrila. Pa sva najprej hotela malo videt, kako to sploh gre. Potem naju je "lov" čisto preveč potegnil. Pa preveč komplicirava verjetno - hočeva, izbrati res lepo mesto, pa narediti res dober lov, pa... Tako je, ko človek dela nekaj prvič - komplikacije... :) No, ampak mislim, da je zdaj že res skrajni čas, da se pridruživa tudi skrivalcem, ne le iskalcem.

V Avstriji je res ogromno cachev, ampak kolikor slišim, veliko brezzveznih. Imam po drugi strani vseeno raje kvaliteto, kot kvantiteto! Mi je kar malo škoda, da se cachi ne ocenjujejo, da bi človek, ki se recimo odpravi v drugo državo na dopust, takoj vedel, kateri so tisti, kamor se mu res splača odpravit in za katere je skoraj da škoda zapravljati čas...

V Mladini je bil članek 17.3. V online verziji mladine žal tega ni. Bova v naslednjih dneh poskenirala članek in dala sem link. Pa mogoče ne bi bilo slabo še na kak forum, da ga še kdo prebere... Prispevka na tv pa nisem zasledila, škoda! Je bilo to že dolgo nazaj? Morda veš v kateri oddaji?
Lp, pa uspešen geocacherski vikend! ;)

Anonimni pravi ...

Z avstrijskimi GC (in sploh vseposod, kjer jih je dosti) je pač tako, da pri kvantiteti trpi kvaliteta. Na srečo ima Vanja žilico za te stvari in po opisih in okolici naredi izbor. Tudi Nizozemska, kjer sva bila predlani, je polna škatel in človek sploh ne ve, kje bi začel. Za začetek sva se omejila na tiste, ki imajo opis v angleščini (njihovega jezika ne znava), nato pa sva pogledala, kaj je v biližini in tako planirala najino potovanje. Veliko pomaga dobra karta, saj na kakšne čudne kraje tudi ne bi lezel za vsako ceno.
V Sloveniji bova poskusila najti vse škatle, ne glede na lokacijo, vendar na žalost že zaostajava. Sva že šla na takšne kraje, kamor drugače skoraj zagotovo ne bi, npr. krnska jezera. So pa tudi primerki, ki bodo na najini karti zelo verjetno ostali rdeče barve (tista stara vojašnica v hribih), saj se nama dopadejo bolj "ravni bregi".
Mimogrede, zadnjič, ko sva obiskala "Stari grad ruins", sva na poti dol videla ekipo TeMpl. Na videz veva, za koga gre, saj imamo skupne znance. V petih letih je to šele drugič, da sva nekoga srečala. Prvič je bilo v Belgiji pred dvema letoma, vendar smo se tam srečali prav med iskanjem škatle in se tudi malo pogovorili.
Sicer je fino, če se s tem hobijem ukvarja dosti ljudi, vendar se mi še vedno bolj dopade, da ostane zadeva malce omejena. S tem se zagotovi nek "nivo" lokacij (kot smo že ugotovili), pa tudi bolj zabavno je, ko veš, da se večini ljudi, ki so tam, sploh ne sanja o zadevi ;-) Po drugi strani izkoristim vsako priložnost, da komu, ki ga zanima, razložim vse o GC. Vem za štiri, ko so šli "skozi moje roke" ;-)
Članek v Mladini sem sicer bral na papirju, sem pa prav tako ugotovil, da ga na spletu ni. Sem mislil, da je njihov spletni arhiv bolj popoln.
Oddaja o GC je bila v TLP, se mi zdi. Sem jo gledal, je pa že kar en čas od takrat.
LP!

Anonimni pravi ...

Ja, res je, prav nič ne bi bilo fino, če bi se nas kar cela vrsta podila z gps-i okoli po neki lokaciji, ampak mislim, da je zaenkrat pri nas še daleč od tega, tako da se mi zdi super, če še kdo začne na novo. Tudi midva rada "novačiva" vse znance :)) To je super tudi zato, ker imaš potem s kom za se pogovarjat o temu in izmenjevat izkušnje ali celo malo tekmovat med sabo, kar stvar naredi še bolj zanimivo, vsaj zame.
Kar se tiče lokacij, so hvalabogu tu komentarji, ja, tako da če je neka lokacija res dobra, se to da hitro razbrati. Ampak na drugi strani pa je malo direktno napiše, da stvar ni nič posebnega ali še celo kaj slabšega... Prijazna skupnost smo pač :)
Ravno danes sem slišala, da je menda bil nek prispevek o geocachingu pred kratkim tudi v Cosmotu! No, no...zdej bo pa počasi dovolj te publicitete :)
Malo je trajalo (ko človek rabi skener ni nikjer nobenega delujočega :) ampak članek je končno tu http://www.illegalkru.com/geo-mladina.pdf
In ker obljuba dela dolg, je tu tudi prvi najin geocache. GPS nama je kr nagajal, tako da sva imela kar nekaj težav z določanjem lokacije, pa popravljanjem vprašanj, da bodo čim bolj jasna... Imam kar malo treme pred prvimi "testnimi" obiskovalci :) Ne vem, kako dolgo traja, da ga objavijo, danes sva ga ravno "oddala", bomo videli...
LP!

majavanja pravi ...

Lep pozdrav vsem!
Po imenih se kar že nekako poznamo, pa tudi po škatlah... :)
Z Majo sva razmišljala kar 1 leto o tem kam bi postavila "najino" škatlo. Potem pa sva se nenadoma odločila in jo postavila (Tabor je še amaterska, a jo bova izboljšala). Nisem namreč imel še časa naredit boljšega stahnota v slo-ita-ger-eng.
No, prvi kontakt je vzpostavljen! :)
Čestitam Sončku za zamisel!

LP
Vanja

Anonimni pravi ...

Se pa res stvari premikajo na bolje, kar nekaj novih zakladov v zadnjih dneh! Vanjainvaldi, srecali smo se lani na Ptuju, ko sva s sinom iskala prvi zaklad.

Soncek, prosil bi te za anglesko verzijo laminiranega stashnota.

majavanja pravi ...

Lep pozdrav vsem! :D

Z Vanjo se trudiva posejat Kras z novimi škatlami. Dve sva že postavila (prvo na Taboru, v Italiji, zelo blizu Slo meje, drugo pa na Nanosu za ''športne'' duše). Imava pa v načrtu še vsaj 3 nove škatle v zelo zanimivih in (meni osebno) zelo lepih krajih.

Če pridete kaj na Kras lahko nama sporočite, čas za kavo se vedno najde :)

maja