četrtek, 10. maj 2007

Sedem, sedemdeset ali sto sedemdeset vpletenih v Sloveniji?

Koliko jih je to počelo do sedaj?
Koliko jih to počne danes?
Koliko jih še bo to počelo v Sloveniji?

Na osnovi debate, ki se je razvila ob prvem zapisu na blogu Geo Slovenia ter na osnovi mojega nagnjenja do obdelave podatkov sem se odločil, da nekoliko poizkusim razjasniti nekatera odprta geo-vprašanja.

Poizkušal sem torej odgovoriti na vprašanja:

  • Kdo je počel "te stvari" v Sloveniji?
  • Kje in kako jih je počel?
  • Obenem pa me je tudi zanimalo kako redno se to počne? :-)
Pred razkritjem odgovorov pa en kratki kviz. Brez kukanja na podatke v nadaljevanju odgovorite na sledeče vprašanje:

Koliko Slovenskih cache-istov je bilo aktivnih
(pogled na www.geocaching.com) v letu 2007?

  1. Sedem (7)
  2. Devet (9)
  3. Devetnajst (19)
  4. Štirideset (40)
  5. Šestdeset (60)
  6. Sedemdeset (70)
  7. Oseminsedemdeset (78)
  8. Sto sedemdeset (170)
  9. Malo manj kot dva milijona (<2.000.000)

Odgovor ni prav lahek. Mislim, da bi bilo skoraj povsem nemogoče najti odgovor, če bi bili v kakšni večji državi z več cache-ji. No v Sloveniji se z nekaj truda lahko ta številka določi s precej veliko natančnostjo. Odgovor je namreč skrit na web strani www.geocaching.com! Seveda pa ga lahko najdete tudi v nadaljevanju tega zapisa.

Ko sem tako brskal za temi zgodovinskimi in dandanašnjimi podatki so se mi porajala vprašanja.
  • Ali je "škatlolovec", ki je omenjen v logu res iz Slovenije?
  • Ali lahko določim kdaj se je cache-ist priključil temu načinu preživljanju prostega časa?
  • Ali je geo-lovec/iskalec še vedno aktiven?
  • Ali lahko najdem še kakšne zanimive podatke o zgodovini tega "športa" v Sloveniji?
  • Koliko cache-istov je v Sloveniji še aktivnih in koliko nas je bilo aktivnih do sedaj?
  • Kako moje brskanje in zbiranje podatkov lahko vpliva na geo-iskalce?
    Po vsej verjetnosti imamo geo-cache-isti zelo različen pristop do javne izpostavitve na www straneh? Na koncu koncev je naš zapis in globina podatkov na log staneh povsem naša individualna odločitev in mogoče nismo zadovoljni, če kdo povzema naše podatke?
Kar nekaj vprašanj od katerih si jih nekaj zagotovo zasluži povsem svoj blog in svojo debato. No držal sem se dveh osnovnih principov. Postavil sem si pravilo o tem kdo je cache-ist, ki deluje v Sloveniji (to je pomembno saj včasih odgovor ni povsem enoznačen) in o tem, da so individualni podatki dokaj "sveti" in da jih je tudi treba tako obravnavati.

Mogoče zaradi drugega ne bom zapisal kakšnega zelo zanimivega podatka, ampak stvar je na vas, da poveste kaj menite o vaših zapisih na geocaching straneh......

Sedaj pa ...

Številke
  1. Geocaching se začne v Sloveniji dne 29. junija 2001

  2. Od takrat do 8 maja 2007 sta bila v Sloveniji aktivna 102 geo-iskalca!
    V tej številk so vključeni:
    • tujci (po vsej verjetnosti) , ki so našli samo en cache in le-tega v Sloveniji
    • identificirani tujci, ki so lastniki vsaj enega cacheja lociranega v Sloveniji
    • danes neaktivni in aktivni geo-iskalci iz Slovenije
    Izključeni pa so vsi tujci, ki ne izpolnjujejo prej navedene pogoje.

  3. Od celotne številke 102 iskalcev je bilo (in je) iz Slovenije 79 geo-iskalcev! (napaka +- 2)

  4. V letu 2007 se je med nove geo-iskalce zapisalo 16 novih (po vsej verjetnosti) Slovenskih iskalcev!

  5. Od celokupnega števila slovenskih geo-iskalcev (79 vseh skupaj), ki so se prijavili na geocaching.com stran med 29. junijem 2001 in 8. majem 2007 je bilo v tem letu (2007) še vedno aktivnih 60 geo-iskalcev! Le-ti se vsaj od časa do časa logirajo na www.geocaching.com in "vržejo uč", da vidijo "kaj dogaja". In to so zagotovo storili med 1.1.2007 in 8.5.2007!

  6. Od 60 aktivnih na web strani v letu 2007 jih je bilo aktivnih v "fizičnem svetu" (najdena škatla) sedemintrideset (37)

Časovnica
  • Leta 2001 se je pod "(pogojno) slovenske geo-iskalce" zapisal prvi in edini cache-ist. Tisti, ki je skril prvi geo-zaklad v Sloveniji!
  • Leta 2002 se mu je pridružilo šest (6) zagotovo slovenskih geocache-istov.
    Od teh sta danes dva neaktivna, en pa je najbolj konsistentni/a geo-iskalec(ka) v Sloveniji (vsaj ena najdba vsako leto).
  • Leta 2003 se jim je pridružilo nadaljnjih deset (10) slovenskih geo-cache-istov.
    Med njimi najbolj aktivni slovenski geo-isklec/ka in obenem drugi/a najbolj konsistentni/a iskalec/ka v SLO.
  • Nato se leta 2004 na geocaching web strani prijavi dodatnih devet (9) iskalcev, leta 2005 petnajst (15) ter leta 2006 dvajset (22) novih Slovenskih geo-iskalcev.
Kaj smo našli?
Vseh 79 "slovenskih" geo-iskalcev je skupaj našlo ~965 cache-jev (tudi v tujini). Po letih je to
(leto št. cachejev)
  • 2001 5
  • 2002 10
  • 2003 53
  • 2004 68
  • 2005 141
  • 2006 358
  • 2007 330 (do 8 maja 2007)
Številke kažejo zelo zanimivo rast števila najdenih "škatel" in povečevanje števila iskalcev. V tem trenutku bi rekel, da je to kar spodbudno me pa zanima kdaj bomo začeli stokati, da nas je preveč. Ali pa nas ne more biti preveč?

Seveda bi me zelo zanimalo ali ste vedeli kateri je pravi odgovor na vprašanje iz začetka tega zapisa! Komentarji so dobrodošli!

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Uuu, odlično, Sonček! Si se pa res potrudil... A je to morda kakšna poklicna deformacija (zaposlen na SURSu?:)) ali je vse to zgolj posledica tiste cifre v članku o številu geocacherjev v Sloveniji. Ja, mene je tudi zbodla... :) No, od sedaj naprej bodo novinarji imeli od kje črpati podatke, hehe. Upam, da bodo vsaj vir navedli :)

V zvezi z zaupnostjo osebnih podatkov na tej strani, pa je kar se mene tiče takole... O sebi povem toliko, kolikor še brez problema dovolim, da izvedo tudi vsi drugi - torej precej malo :). Če me pa kdorkoli od ostalih geocacherjev želi kontaktirati, to lahko tako ali tako naredi preko te strani, potem pa lahko izve seveda tudi več informacij, objavljati npr. svojega e-maila, ipd. v profilu na strani pa ne mislim. Po mojem mnenju zato verjetno ne bi smel bit problem, če bi tu objavil še kaj več, saj se vsak sam odloča o tem, pri katerih podatkih bo postavil mejo svoje zasebnosti. S tem, ko svoje podatke vpišeš na takšno stran, kjer so dostopni praktično vsem, se pravzaprav zaupnosti svojih podatkov na nek način že odpoveš. No, kljub temu, da razmišljam tako, se mi zdi vseeno dobro, da je človek raje bolj previden pri uporabi teh podatkov kot manj. Me pa vseeno malo zanimajo vzdevki še vedno aktivnih "starost" slovenskega geocachanja :) No, ampak...če bo firbec dovolj velik, se lahko tudi sama potrudim do tega odgovora...
Še enkrat pohvale za trud! Lp

Sonček pravi ...

Ufff, sem že mislil, da sem ga čisto polomil. Moral sem namreč popraviti številke saj sem v številkah "spregledal" enega geo-cacheista. Skril je namreč cache a v njegovem zapisu ni nobenega najdenega cacheja. To me je nekoliko zmedlo pri štetju.

Na žalost sem s popravkom ponesreči skril tudi illegalkru-jev komentar, ki je že bil na blog strani. Po vsej verjetnosti pa sem tudi blokiral kakršne koli možnosti za objavo dodatnih komentarjev.

Se opravičujem vsem prizadetim! Tole je moj prvi Blog. Se še učim. Svakog dana u svakom pogledu sve više i više napredujem! :-)

Moram pa tudi priznati, da imam težave s formatiranjem blog strani. Nekako ne gre in ne gre. Mislim, da je kriva sama Googlova bloger aplikacija (ali pa se motim?). Pred objavo vse izgleda super formatirano (HTML je tudi OK) po objavi pa se vse nekam po svoje premakne. Grrr....

Glede številk:
Mislim, da so številke sedaj pravilne. In BTW: ne delam na SURSu. To ni poklicna deformacija!

Glede nadimkov:
Sam si tudi mislim, da ne bi smelo biti problema z navajanjem nadimkov a rad bi slišal še kakšen komentar. Mogoče od "starost" geocachinga v Sloveniji. Upam, da se bom potem lažje odločil, ali naj objavim še kakšne dodatne, podatke. Nekaj zanimivih sumariziranih in nadimkovnih podatkov je še na zalogi. :-)

In kot praviš illegalkru; z nekaj brskanja jih vsak lahko najde...

Anonimni pravi ...

No, da vidimo, če so komentarji res blokirani... Zgleda, da ne :)

Kar se pa mojega prejšnjega komentarja tiče, pa ne vem, če karkoli sploh manjka. Jaz nič ne opazim. No, če pa res kaj manjka, potem pa že ni moglo bit posebej pametno, če se sploh ne opazi da manjka :)) No, tako ali tako - nič hudega. Bomo že kmalu kaj novega napisali (oz.smo ravnokar že), pa bo :))

Sonček pravi ...

Illegalkru! Ja res ni bilo blokirano, ker sem "uspel obnoviti" povezave in "odblokirati" komentarje.

Kaj "č'm"! Celo življenje se učim. :-)

Obenem mislim, da bi bilo odlično, da v kolikor imate "gušt" in željo, da tudi kdaj in kaj napišete/ta v ta blog. Saj, kot sem napisal v namenu bloga bi ga rad odprl za izmenjavo izkušenj in geo-zgodbic.

Pošiljam vabilo! :-)

Anonimni pravi ...

Mislim, da nadimki niso osebni podatki. Vsak se je sam odločil, katere podatke bo objavil in katere bo skril. Vse podatke, ki so objavljeni v profilu se lahko uporablja.

To je moje mnenje.

Aja, super je tale blog.

Sonček pravi ...

Nekoliko bolj pozna reakcija z moje strani.... :-)

Hvala Kroko13 za vzpodbudne besede!

Nove "zgodbice" sledijo. Ne bo prav vsak dan a upam, da bom obdržal mesečno frekvenco.

Super bi bilo, če bi še kdo drug objavil kako zgodbo. Blog je bolj odprte sorte in bil bi vesel tudi še kakega drugega pisca.

Kot si/ste verjetno opazil(i)(a) sem se odpovedal nekoliko prikrivanju "javne skrivnosti". Nadimke v novi seriji kar objavljam!

Soncek

Sonček pravi ...

Note to Anonymous posters!

I see some strange Anonymous activity recently in the comments to this blog.

Actually one comment has been so out of context that I deleted it immediately. I'll continue to do that!

If unrelated Anonymous comments will proliferate I'll block the Anonymous write access!

Regards, Soncek