torek, 2. februar 2010

Akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Nedavno smo dobili obvestilo o nevladnem in prostovoljskem projektu "Očistimo Slovenijo v enem dnevu"! Menimo, da je vizija akcije blizu viziji, ki jo podpira skupnost geolovcev. Zato ta zapis!

Varovanje okolja imamo geocacherji (geolovci) v srcu in v duši. Prav zato širom po svetu geolovska skupnost zelo podpira CITO (iz angleščine: Cache In Trash Out). V slovenščino bi lahko le-to prevedli kot »zaklad Skrij in Odnesi Smeti« (zSOS).

zSOS je osnovna sestavina geolova saj le-ta brez čistega okolja ne bi bil ne lep ne zabaven. Projekt "Očistimo Slovenijo v enem dnevu" je zato nekako v sozvočju z geolovom!

Organizatorji akcije želijo:
  • do aprila kartirati in popisati čim večje število divjih odlagališč v Sloveniji.
  • na dan akcije, 17. aprila 2010, pa želijo združiti ljudi iz vseh koncev Slovenije v čiščenju divjih odlagališč, okolic šol, vrtcev, naselij ter sprehajalnih poti.

Geolovci imamo znanje, kako najti in opisati položaj »zaklada« (ali pa smetišča) in imamo izkušnje, kako iz okolice zaklada odstraniti smeti. Prav zato v nadaljevanju zapisa objavljamo nekaj povezav, kjer se lahko geolovci vključimo v projekt!

Projekt Očistimo Slovenijo je opisan na:

Geopedia, ki jo geolovci lahko uporabljamo za pripravo na iskanje zakladov je tudi vključena v projekt in je izdelala poseben portal za iskanje in izdelavo baze divjih odlagališč.

Če se boste odločili za sodelovanje, lahko pri prijavi navedete dejstvo, da imate izkušnje z GPS-om in iskanjem na terenu, seveda pa lahko obvestilo o akciji tudi posredujete prijateljem in znancem. :-)

Kaj pa menite o tem, da bi organizirali zSOS (CITO) dogodek na dan akcije in kot geolovci očistili delček naše lepe Slovenije?

Želimo vam dober lov!
SončekTeam

Ni komentarjev: